2010-2012. Prevencinė mentorystės programa

mentor


Mentorystė – daugelyje pažangių Vakarų valstybių paplitęs prevencijos metodas, kai moksleivių gyvenimo įgūdžiai stiprinami individualiai bendraujant su suaugusiais. Bendravimas su mentoriais bręstančioms asmenybėms padeda sekti teigiamu pavyzdžiu, sustiprinti savo vertybių sistemą, kartu su globėju rasti atsakymus į svarbius klausimus.
Mokykloje įgyvendinamas ketvirtus metus.


Programoje dalyvauja SEB banko darbuotojai , Advokatų kontora “Lawin” ir Pilaitės vidurinės mokyklos moksleiviai (nuo 2007 m.).
Programa Lietuvoje įgyvendinama nuo 2004 metų.
Tiesioginis finansavimas neskirimas. Finansavimą gauna “Mentor Lietuva”
Mentorystės programa suteikia paaugliams unikalią galimybę susipažinti su dirbančių žmonių pasauliu bei įsigyti suaugusį draugą.

Mentorystės programos tikslai:

  • stabdyti narkomanijos plitimą, skatinti vaikų ir jaunimo gerovę bei sveiką
  • gyvenseną;
  • vystyti verslo pasaulio ir mokyklų bendradarbiavimą, skirtingų kultūrų ir
  • kartų bendravimą;
  • skatinti pozityvių socialinių ryšių atsiradimą;
  • sudaryti sąlygas abiejų dalyvaujančių pusių asmeniniam tobulėjimui.

Mentorystės programa – tai abipusiai praturtinantis paauglių ir dirbančių suaugusiųjų bendravimas. Darbuotojai, dalyvaujantys tokioje programoje gauna daug naujos informacijos apie šiandieninius paauglius – rytdienos klientus ir darbuotojus, įgyja naujų bendravimo įgūdžių  bei praplečia savo pasaulėžiūrą.
Mentorystė – netradicinė kompetencijų lavinimo forma.
Metus laiko poros susitikinėja kas dvi savaites, jiems padeda programos koordinatorius. Siekiama sukurti kuo geresnes sąlygas  pozityviam ryšių vystymuisi.
Programos metu poros turi atlikti kai kurias paskirtas užduotis, tačiau daugumą laiko jie patys nusprendžia savo veiklos pobūdį.
Prieš programos pradžią būsimieji mentoriai susitinka su programos koordinatoriumi keletą kartų ir aptaria pagrindines taisykles bei galimus pavojus. Visos programos metu Mentor Lietuva užtikrina paramą ir pagalbą moksleiviams ir mentoriams.

2009 m.

Svečiai
Litauen_09_005

Litauen_09_023

Litauen_09_043

Litauen_09_040

Litauen_09_035

 

2009/2010 m.m.

Mokykloje tęsiamas prevencinio projekto "Mentorystė" įgyvendinimas.
2009 – 12 – 07 Boulingo klube „Amerigo“ įvyko ketvirtojo etapo mentorių ir vaikų susitikimas. Susitikimo metu vaikai ir mentoriai turėjo atlikti bendras užduotis, vėliau planavosi savo pirmąjį susitikimą. Prie programos įgyvendinimo prisijungė dar 4 aštuntokai.
Šiuo metu programos įgyvendinime dalyvauja 22 mokiniai.
2010-01-05 mokykloje įvyko 3-iojo etapo mentorių ir vaikų baigiamasis susitikimas. Susitikimo metu aptarta programa, atliktos užduotys, vaikams ir mentoriams įteikti sertifikatai. Vaikai labai džiaugėsi galimybe dalyvauti programoje ir tikino nenutrauksią bendravimo su mentoriais ir po oficialaus etapo užbaigimo.
Picture_042

Baigiamasis 4-ojo etapo mentorių ir vaikų susitikimas, 2010-05-05
Vaikų vasaros stovykla 2010

2010/2011 m.m.

Naujausi mokslininkų tyrimai rodo, kad ir nepalankiomis sąlygomis augę vaikai gali sėkmingai įsitvirtinti gyvenime, jeigu turi bent vieną suaugusį, kuriuo gali pasitikėti ir sekti jo pavyzdžiu. Dažniausiai tai žmonės ne iš artimiausios aplinkos, kurie sugeba vertinti, palaikyti ir tikėti vaiku. Tie suaugusieji daro įtaką paauglio pasirinkimui ne mažiau negu bendraamžiai ar tėvai.
Asociacija „Mentor Lietuva“, toliau tęsia bendradarbiavimą su mokykla ir balandžio 12 d. pradedamas dar vienas Mentorystės projekto etapas. Balandžio 8 d. mokyklos socialinė pedagogė Virginija susitiko su programos koordinatore Egle ir aptarė naujas vaikų kandidatūras, kurie pareiškė norą dalyvauti programoje.
Mentorystės programa skatina teigiamų socialinių ryšių atsiradimą, sudaro sąlygas abiejų dalyvaujančių pusių asmeniniam tobulėjimui, plečia verslo bendruomenės ir mokyklų bendradarbiavimą.


Pasiruošimo darbai, 2011 m. kovas
Švedijos karalienės Silvijos vizitas mokykloje, 2011-04-15
Mokinių atsiliepimai apie mentorystės programą, 2011
VRM padėka, 2011-05-27

Susitikimas su mentoriais, 2011-11-11
"Mentor Lietuva" padėkos vakaras, 2012-04-19

Projekto koordinatorė Virginija Ratiukienė